Rhinopneumonitis - CSI 3* Oliva: wij maken met  Agathe VACHER ter plaatse de balans op.
-

Rhinopneumonitis - CSI 3* Oliva: wij maken met Agathe VACHER ter plaatse de balans op.


Slecht nieuws vanochtend tijdens de CSI 3* in Oliva Nova (Spanje): de derde week van de Mediterranean Equestrian Tour werd afgezegd, nadat vier gevallen van rhinopneumonitis (equine herpesvirus EHV-1) werden vastgesteld. De positief geteste paarden en paarden die hiermee in contact zijn gekomen, moeten een maand in quarantaine blijven. Paarden met een negatieve test kunnen naar hun stallen terugkeren. Een scenario dat doet denken aan 2021 en waaruit blijkt dat de epidemie nooit echt over was. Wij maken met onze merkambassadrice SPORT, Agathe Vacher, de balans op. Zij is al sinds het begin van het toernooi ter plaatse.


De situatie op 23-02-2023 om 9.15 uur


Hoe heb je het bericht ontvangen?


We wisten al enkele dagen dat een paar paarden koorts hadden en in quarantaine moesten. Eergisteren ontvingen wij een e-mail om ons over de situatie op de hoogte te houden: er werden tests uitgevoerd en naar het laboratorium gestuurd. Het werd relatief snel opgespoord, want sinds de enorme golf in 2021 moet tijdens internationale toernooien dagelijks de temperatuur van de paarden worden gemeten. De organisatie in Oliva heeft dat echt goed gedaan. De beslissing werd gisterenavond tijdens een bijeenkomst van alle team genomen. Wij kregen te horen dat we mogen vertrekken, omdat de temperatuur van onze paarden, zoals gemeten door de FEI, bij alle paarden in orde was. De proeven waren toch al afgezegd.


Hoe zit het met de paarden die aan rhinopneumonitis lijden?


De zieke paarden stonden al sinds enkele dagen in een volledig geïsoleerde staltent. Er werd een hygiënegedeelte ingericht en ze blijven daar in quarantaine.

Op dit moment hebben de paarden alleen luchtwegsymptomen, dikke benen en koorts, maar geen neurologische symptomen. In Oliva zijn buitenboxen beschikbaar en stalunits met ongeveer 60 boxen. De staltent waarin deze paarden gedurende het toernooi verbleven, werd gesloten, de paarden uit de naburige boxen moeten eveneens 21 dagen in quarantaine blijven om er zeker van te zijn dat ze geen symptomen ontwikkelen.

Hoe is de stemming vanochtend op het terrein van Oliva?


Veel ruiters en verzorgers zijn vannacht al met hun paarden afgereisd en de rest vertrekt nu ook. Ik ben zelf op zoek naar een chauffeur, zodat ik snel kan vertrekken, hopelijk al in de namiddag.


Hoe gaat het dan met jouw paarden verder?


Onze paarden vallen de komende 21 dagen onder de FEI-regels: wij mogen niet aan toernooien deelnemen. Wij moeten binnen de komende 21 dagen een herpestest voorleggen, of twee, op de 7e en de 14e dag.


Hartelijk dank, Agathe, en veel succes voor de teams en paarden ter plaatse.